Son günlerde replika telefon almak isterken karşılaştığım SAR ifadesi oturup araştırdım ve bu telefonları almanın pekte doğru olmayacağı kararına vardım, öyle ki bu tarz işlemlerde bilinçli hareket etmeninde faydalı olacağını düşünüp sizlere alıntı yaptığım ufak bir yazıyı paylaşmayı uygun gördüm.
Mobil dünyasının geliştiği bir zamanda mutlaka hepimiz SAR değerini duymuşuzdur.Bu değer telefonunuzun size ne kadar elektromanyetik enerji akımı seviyesine maruz bıraktığını gösteren bir değer.Sar DEĞERİ YÜKSEK OLAN TELEFONLARIN ZARARLI OLDUĞU BELİRTİLİR.Bir diğeri ise kablosuz internet bağlantısı kullanırken dolaşan sinyalerin insan vücuduna zararı olup olmadığı.Aşağıda ki yazımızda bu 2 soruyada cevap bulacağınızı umuyorum.
Sar ”Specific Absorbation Rate” Özel soğurma anlamına gelmektedir.Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse cep telefonların yaymış olduğu radyasyon miktarını ölçmektedir.Sar değeri aynı zamanda telefondan vücudumuza geçen elektromanyetik enerjiyi de ifade eder.
Vücudumuz ne kadar çok elektromanyetik enerji emer ise vücut ısımız da bir o kadar artar.Fakat Sar vücudumuza sadece bu zararı vermez bunun yanında bir çok zararı da vermektedir.
Kısa Vadede Verdiği Zararları ;
- Görüş alanında daralma
- Hafıza Zayıflaması
- Yoğun stres ve yorgunluk hissi
- Dikkat bozulması
- Kulak çınlaması ve kulak ısınması
- Baş ağrıları ve sersem lemeler
Uzun Vadeli Zararları
- Yüksek Tansiyon
- Cilt Kanseri Riskini Arttırması
- Kan Beyin Bariyerinin zedelenmesi gibi bir çok zararı bulunmakta.
- Bunun yanında bu risklerin telefondan telefona değişeceğini de söylemek gerekiyor.Günümüzde çakma diye tabir edilen ve ucuza satılan telefonların bir çoğunun sar değeri 2 üzerindedir bu da bir çok ülkenin sar değeri yasasını çiğnemektedir.
Yasal Sar Değerleri
Uzmanlar sar değerlerinin 1.0 üstünde çok büyük riskler doğura bileceğini söylüyorlar.Bunun yanında Amerika’daki yasalar göre SAR değerinde üst sınır 1.6 W/kg bu değeri aşan hiç bir elektronik cihaz Amerika’da resmi yollardan satılamıyor.Avrupa birliğinde ise bu değer daha yüksek 2.0 W/kg üstünde ki cihazlar resmi olarak satılması yasak.
Ülkemizde ise bu değer Avrupa birliğinde ki ile aynı yani Türkiye üzerinde 2.0 W/kg üstünde ki cihazlar satılamaz.Fakat daha önce de dediğim gibi resmi olmayan yollar ile ülkemize giren vede ucuza satılan telefonların bir çoğunda bu değerler üstünde.Bunun yanında bilinen markların sar değerleri en fazla 1.5 değerine ulaşmakta bu değer üst seviye telefonlarda daha azdır.
BAZI TELEFONLARA GÖRE SAR DEĞERLERİ:
- Samsung Galaxy S3 Sar Değeri : 0.34 w/kg
- Samsung Galaxy S2 Sar değeri : 0.32 w/kg
- Motorola Droid 4 Sar Değeri : 0.7 w/kg
- HTC Evo 4G Sar Değeri : 1.03 w/kg
- İphone 5 Sar Değeri : 0.91 w/kg
- İphone 4 Sar Değeri : 1.17 w/kg
- İphone 4S Sar Değeri : 1.11 w/kg
- Google Nexus S : 0.50 w/kg
- Blackberry Bold 9700 Sar Değeri : 1.37 w/kg
- Nokia Lumia 920 Sar Değeri : 0.73 w/kg
Bir diğeri ise mutlaka hepimizin bir kere aklına gelmiş olan soru
WIRELESS SİNAYALLERİ ZARARLIMIDIR ACABA
Nasıl çalışır
Kablosuz veri alış verişi için belirli bir frekansta radyo dalgaları kullanır ki bu genişbant internet bağlantısı için 2.4 GHz’dir. Bu frekans mikrodalga fırınların, telsiz ev telefonlarının ve Bluetooth cihazlarının çalıştığı frekanstır. Kablosuz bağlantıda veriyi taşıyan radyo dalgaları non-ionising (iyonize etmeyen) şeklinde nitelendirilen bir tür yayılımdır (radyasyon). Bu yayılım türü aynı zamanda mikrodalga, kızılötesi ışık, mobil telefon ve görünür ışıktaki yayılım türüdür. X-ışınları gibi iyonize edici (ionising) yayılım (radyasyon) ise biyolojik dokulara zarar verebilir, hücrelerde DNA tahribatına yol açabilir. Kablosuz ağlarda kullanılan iyonize edici olmayan (non-ionising) radyasyon, atomları iyonize etmeye yetecek kadar enerji taşımazlar ve yüksek dozlarda maruz kalındığında dahi sadece atomları hızlandırıp ısınmaya yol açarlar. Mikrodalga fırınlar gıdaları işte bu şekilde ısıtır; yani yüksek oranda iyonize etmeyen radyasyon yollayarak gıda atomlarını hızlandırır ve ısınmalarını sağlar. Tipik bir mikrodalga fırının içindeki gıdaya yolladığı radyasyon, bir wi-fi ağındaki radyasyon yoğunluğunun yaklaşık 100,000 katıdır.
Wi-Fi Ağı %100 Zararsız Denilebilir mi
Bilimadamları, kablosuz bağlantının zararlı olduğuna ilişkin hiç bir kanıt olmaması durumu ile, bir şeyin yüzde 100 zararsız olduğunu söyleyebilme arasında fark olduğunu hatırlatıyor. Kablosuz bağlantının sağlığa zararlı olmadığını kanıtlamak için daha uzun ve detaylı incelemeye tabi tutulmasını isteyenler elbette bulunuyor. Ancak aynı bilimadamları ‘negatif’ olanı kanıtlamanın imkansızlığını da vurguluyor. Yani kablosuz ağın insan üzerinde sıfır etkiye sahip olduğunu kanıtlanmanın yolu yok. Ama başta dediğimiz gibi zararı olduğu da henüz kanıtlanabilmiş değil.